Abstract schilderij aardetinten

Zoekt u een abstract schilderij aardetinten?

In mijn collectie schilderijen die ik de laatste 40 jaar heb opgebouwd vindt u zeker een schilderij aardetinten.

Op de academie werkte ik graag met allerlei materialen bijvoorbeeld zand en lijm en gom. Ik heb eerst de tehatex gedaan en daarna de academie voor beeldende vorming in Tilburg. Op de tehatex, opleiding tekenen en textiele werkvormen en handvaardigheid leerde we ook batikken. Zo leerde ik de techniek om met gom de vlakken wit uit te sparen. Daar waar de gom zat kon de verf niet aan de stof komen en kreeg je een mooi helder effect. Je kreeg zodoende op het stof een abstract schilderij aardetinten. Met deze zelfde techniek ben ik ook op papier gaan werken en ook hier kreeg je een abstract schilderij aardetinten. 

Mijn eerste schilderijen waren nog niet zo abstract. Ik ging altijd uit van de waarneming. Ik liet me inspireren door de natuur en probeerden vanuit die schetsen te werken naar een abstractie. Nu zijn bloemen een dankbaar onderwerp. Zo kun bijvoorbeeld tulpen prachtig abstraheren door de stengels als een ritme van lijnen te zien De vormen van tulpen zijn niet allemaal hetzelfde, sommige zijn groot anderen weer kleiner en nog niet helemaal tot bloei gekomen. Maar samen vormen ze een spel en ritme van verschillende ovalen die weer een mooi “vormrijm” vormen. Zoals je in de muziek ook een vormrijm hebt in de tekst en in het refrein. Een abstract schilderij aardetinten lijkt dan ook veel op het componeren van een muziekstuk. Tijdens het schilderen luister ik ook altijd naar muziek. Laat me leiden door het ritme en wordt ik meegenomen in een soort trance waardoor dan vaak heel intuïtieve verfstreken ontstaan. Dat kun je niet altijd bedenken, maar komt voort uit een bepaald onderbewustzijn.

We noemen dit ook wel intuïtief schilderen. In mijn achterhoofd zit dan nog wel de vorm van de tulpen, maar dat vind ik niet het allerbelangrijkste. Het gaat mij meer om de beleving van wat ik gezien heb en niet zozeer om een fotografische weergave van de werkelijkheid. Dit vraagt veel onderzoek en experiment. Het experimenteren met zand was weer een nieuwe uitdaging en hierdoor kreeg je vanzelf een abstract schilderij aardetinten. Zand heeft vele kleuren en soms nam ik de aarde mee vanuit mijn verre reizen. Het zand kan fijn maar ook heel ruw zijn en soms zitten er steentjes tussen. ik heb een techniek ontwikkeld waarbij dit geheel goed blijft vastzitten. Ik gebruik een verf op oliebasis en transparante lakken. Toen ik van een bevriend schilder pigmenten kreeg kon ik dit samen gebruiken met het zand. De bussen met aardetinten waren het grootst waardoor ik makkelijk een abstract schilderij aardetinten kon maken zonder mij al te veel druk te maken over de kosten, want pigmenten zijn erg duur.