Abstracte kunst dieren

Zoekt u een schilderij of tekening met abstracte kunst dieren?

Het onderwerp abstracte kunst dieren is een van de vele onderwerpen in mijn collectie. Fauna is een geliefd onderwerp.

Om goed dieren te kunnen tekenen moet je de dieren goed kennen. Je moet ze bekijken, voelen en ruiken. Ook moet je zien hoe ze bewegen en weten hoe  het bottenstelsel er uit ziet, waar de harde en zachte delen zich bevinden. Het tekenen van mijn eigen Bouvier ging een stuk makkelijker dan een ander dier. Ik wist waar de harde hoekige delen in zijn poten zaten en waar het heel zacht was, bijvoorbeeld op zijn buik. De harde delen gaf je dikker aan met bijvoorbeeld potlood en daar waar het zacht was heel lichtjes. Hetzelfde geldt  eigenlijk ook voor het tekenen van paarden. Toen we zelf paarden kregen en er elke dag mee omgingen, tja dan is het ook vanzelfsprekend dat je de dieren beter kunt tekenen omdat je ze beter kent, kunt aanraken, en het karakter beter kunt uitbeelden. Toen de er jonge veulens bij kwamen was ik niet meer weg te slaan uit de wei. Alleen bleven ze niet lang stilstaan wat voor wat gekriebelden lijnen zorgde. Maar die lijnen gaven juist weer de beweging van het jonge dier weer. Ik heb heel veel schetsen van paarden gemaakt en daarna schilderijen met meer kleur. Maar dan komt het volgend punt: abstractie! Daarvoor moet je eerst heel veel schetsen. Daarna ga je kijken wat is nu de essentie van het dier. Wat is belangrijk? Zo heb ik op de academie voor beeldende vorming in Tilburg een studie gedaan naar vliegend meeuwen. Ik had een opgezette meeuw aan een draadje opgehangen en verschillende standen bestudeerd. Om er meer beweging in te tekenen had ik de vormen van de meeuw over elkaar getekend. De realistische weergave was nu wel wat verdwenen maar de beweging van de fladderende vogel zat er goed in. Toen ik daarna alle onbelangrijke lijnen weg liet had ik “Abstracte kunst dieren” Ik heb hier etsen van gemaakt en olieverf schilderijen. Het thema beweging heeft mij altijd al geïnspireerd. Ik heb hier op de academie een studie over gemaakt: Hoe beweging door de jaren heen wordt uitgedrukt door de kunstenaars. Je ziet dat dit thema ook in de abstracte kunst gebruikt wordt. Maar voor mij is het belangrijk om mijn eigen stijl te vinden. Voor mij moet die abstractie altijd voortkomen uit mijn inspiratie. Zoals bijvoorbeeld de schilderijen over de dolfijnen waar ik tussen gezwommen heb. Zonder die ervaring zou mijn schilderij abstracte kunst dieren levenloos zijn. Juist door die ervaring krijgt het werk bezieling.