De galerie

Welkom in mijn atelier galerie Weert

“Kunst in Limburg” is een belangrijk item. 

De Limburgers houden van schoonheid, van kunst aan de muur. Maar kunst in Limburg is niet alleen schoonheid, de Limburgers houden ook van expressieve kunst en hebben een lange geschiedenis met onder andere Pieter Defesche en Ger Lataster en Desiree Tonnaer, teveel om op te noemen. “Kunst in Limburg” is dan ook echt de moeite waard om te bekijken in de vele galeries en in mijn galerie in Limburg.

Wat mijn “galerie atelier Limburg” zo anders maakt is dat de kunst die in mijn galerie Weert gemaakt wordt helemaal alleen van mijzelf is. Er is geen werk van andere kunstenaars te zien. Soms een bijzondere tentoonstelling met gasten, maar over het algemeen alleen kunstwerken van mij.

Mijn Kunstgalerij Limburg in Tungelroy gemeente Weert is een rustig oord midden in de natuur waar u in alle rust de kunstwerken kunt komen bewonderen.

Het is een unieke gelegenheid om kennis te maken met mij als  kunstenaar in mijn omgeving in mijn atelier Weert. Hier wordt de kunst bedacht geschetst en uitgevoerd. Hier wordt geëxperimenteerd, gezwoegd, werken opgezet, overgeschilderd of weer opnieuw begonnen. Hier zie je het werkproces van idee tot eindproduct in mijn atelier Limburg.

Ik ben zelf uit Weert afkomstig en geboren in Ospel. Mijn roots liggen in de  Limburg. Na de opleiding op de academie voor Beeldende kunst  Tilburg in Brabant ben ik weer terug gekomen, voel mij thuis bij  kunst in Limburg , mijn Atelier, mijn thuishaven. De thema’s die ik gebruik zijn niet alleen verre reizen naar Brazilië, Sri Lanka, Rusland, Bali, Argentinië enzovoorts, maar ook gewoon thema’s uit de natuur in Limburg. Ik bedoel daarmee de prachtige flora en fauna. We maken fietstochten naar Zuid Limburg, laat me inspireren door de mooie glooiende landschappen, de mooie herfstkleuren van de bladeren en van de bomen. De Tungelerwallen, dicht bij mijn atelier Weert zijn een grote inspiratiebron. Hier zie je bomen, waar de stuifzanden de wortels bloot gelegd hebben, grote vlaktes met wit zand en paarse heide.

Voor mij is dit kunst in Limburg. Deze natuur is kunst in Limburg! Ik moet het alleen nog vertalen naar het tweedimensionale vlak. Schetsen, gummen, uitproberen en uitbeelden met verschillende composities, kleuren en schildertechnieken.

Dicht bij mijn atelier in Weert verblijven heel veel vogels. Ze laten zich geduldig portretteren. Ik heb hier een serie van gemaakt, onder andere roodborstjes in de sneeuw, spechten met hun rode kopjes en hun bekjes kloppend tegen de boom, opvliegende vogels enzovoort. En zo ontstaat Kunst in Limburg uit de natuur in Limburg. Kom maar eens kijken in mijn galerie Limburg

 • 1993
  mei 8, 1993
  Galerie geopend in winkelcentrum De Munt
 • juli 4, 1993
  Op zoek naar een hoger 'iets'
  1993
 • 1994
  april 1, 1994
  Opening Atelier Galerie Mathilde Pil
 • april 10, 1994
  Opening atelier Mathilde Pil in Tungelroy
  1994
 • 1998
  december 6, 1998
  Mathilde Pil neemt touwtjes in eigen hand
 • januari 1, 2010
  Exposeren in de VS
  2010
 • 2019
  oktober 9, 2019
  25 jarig bestaan Atelier Galerie Mathilde Pil
Het werk van Mathilde Pil
Moderne Kunst in Limburg

Al het werk, alle schilderijen en tekeningen, die hier gemaakt worden, zijn modern.

Ik heb een klassieke opleiding genoten op de academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Deze opleiding was van oorsprong nog gebaseerd op de traditie van tekenen naar de waarneming, model tekenen, portret tekenen zoals er in de Renaissance werd getekend.

Je kent de tekeningen van Leonardo da Vinci zeker wel. Ook werd er buiten getekend zoals in de tijden van Rembrandt. Ik heb er altijd enorm van genoten. Ik werkte met het rode conté krijt en niets was te moeilijk, want met dit heerlijke krijt kon ik alles tekenen. Het ging er niet meer om wat je tekende maar hoe je het tekende. Langzaam veranderde de academie naar een modernere academie. Vooral door het aantrekken van jonge leraren, die ons lieten experimenteren. We kregen kunstgeschiedenis, maar dan van de hedendaagse kunst. We werden geconfronteerd met kunst die voor ons heel conceptueel was. Bijvoorbeeld de werken van Joseph Beuys, die zitten mij nog vers in het geheugen. Hij werkte met was en vilt en dode dieren. Dat was even een ander verhaal dan de prachtige tekeningen van Leonardo da Vinci. Joseph Beuys behoort ook tot de moderne kunst Limburg. Hij heeft zelfs even gewoond in Nederweert. Deze lessen hebben mij gevormd tot de kunstenares die ik nu ben.

Ik heb mijn eigen weg gezocht in moderne kunst Limburg!

Deze weg ging niet vanzelf . Het was een weg van balanceren tussen Leonardo da Vinci en Joseph Beuys. Tussen figuratief en abstract. Het conceptueel denken, een plan maken, iets verzinnen wat niet uitgevoerd hoeft te worden of zelfs door andere uitgevoerd kan worden is iets wat ik misschien in de toekomst kan gaan ontwikkelen, maar vooralsnog schilder en teken ik veel te graag en wil ik het ook niet uit handen geven.

Ik mag mijn galerie een moderne kunstgalerie noemen omdat ik in deze moderne tijd leef en eigentijds werk maak. Schilderijen die te maken hebben met hedendaagse thema’s

Ik mag mijn galerie een moderne kunstgalerie noemen omdat ik moderne schilderijen maak die niet teruggrijpen op de klassieke tijd, maar te maken hebben met reizen die ik maak. Culturen die ik ontdek. De wereld van nu om mij heen.

Ik mag mijn galerie een moderne kunstgalerie noemen omdat mijn werkwijze modern is.

Ik werk met gemengde technieken. Verschillende soorten verf en tekenmateriaal.Het werken met het toeval en het experimenteren is ook een kenmerk van kunst uit een moderne kunstgalerie.

Mijn galerie behoort tot de modern kunst Limburg alhoewel ook in andere provincies veel moderne kunst te zien is kun je wel zeggen dat hier in Limburg Kunst bij het leven hoort.

Mathilde in cijfers
0 +
Jaar ervaring
0 +
Exposities
0
Verschillende landen