Moderne schilderkunst

“Moderne kunst” wat is dat eigenlijk? Wanneer is iets moderne schilderkunst kunst? Moderne kunst is een heel ruim begrip. We leven in een moderne tijd, dus is eigenlijk alles wat nu gemaakt wordt moderne kunst. Allereerst moet je je afvragen wat is kunst. Het heeft natuurlijk een andere betekenis dan kunstig of vakmanschap of kunde. Natuurlijk zijn deze drie aspecten ook heel belangrijk bij het bepalen van wat is moderne schilderkunst, maar voor mij is kunst een vorm van uitbeelden die altijd eigen is, authentiek en origineel. Moderne schilderkunst start eigenlijk vanaf 1900 . Maar voor heel veel schrijvers van kunstgeschiedenis boeken is de moderne kunst, de kunst die nog niet in de geschiedenisboeken staat. Ik vind Mondriaan een klassieker. Hij is zo bekend en heeft zoveel mensen geïnspireerd, die daarna heel modern zijn gaan werken. Als je moderne schilderkunst wil koppelen aan de abstracte moderne schilderkunst dan zit daar wel iets in. Het eerste abstracte schilderij is ontstaan door  Malewitsch. Malewitsch schilderde al vrij geabstraheerd, maar er was toch nog een landschap of een paard te zien. Maar toen hij op een avond zijn schilderij weg zette, per ongeluk op de kop, en pas laat thuis kwam, was hij verrast door zijn eigen schilderij. Het eerste abstracte schilderij was ontstaan! Hij zag nu niet wat het voorstelde maar alleen de kleuren en de vormen, die ritmisch over het doek geschilderd waren. Muziek werd toen heel belangrijk in zijn schilderkunst. Muziek heeft ook geen voorstelling. Muziek maakt ook gebruik van tonen ritmes rijmen refreinen. Je vraagt je bij een muziekstuk ook niet af, wat stelt het voor.  Hedendaagse schilderkunst is eigenlijk een beter begrip om de kunst van nu aan te geven in plaats van moderne kunst.  

Zoek je moderne kunst voor aan de muur dan moet je goed kijken of het werk wel behoort tot de moderne schilderkunst. Er wordt namelijk heel veel gekopieerd. Je kunt het achter halen door een foto te nemen van het werk en dan in Google afbeeldingen zoeken. Zo kun je snel achterhalen of het kunstwerk echt is. Modern schilderen met acryl wordt vaak gedaan met een op waterbasis gebaseerde acryl. Dit is een sneldrogende verf op waterbasis. Er wordt geen terpentine gebruikt. Dat is veel beter voor de gezondheid van de schilder. Modern schilderen met acryl is voor veel kunstenaars aantrekkelijk als ze een klein atelier hebben. Gelukkig heb ik een groot buiten atelier en kan ik modern schilderen met acryl en alle andere soorten verf. Je moet dan wel heel goed weten wat je doet,  want niet alle verfsoorten verdragen elkaar. Dus, zoek je modern schilderij voor aan de muur dan moet je een kijkje komen nemen in mijn atelier en kun je zelf de verschillen tussen de verfsoorten ervaren en kijken wat bij je past.