Expositie Vida tot 1 April 2023 afgelopen

Tentoonstelling “Vida” in haar atelier galerie op de Tuurkesweg 8, 6006 SG Tungelroy gemeente Weert. Mathilde laat een nieuwe collectie tekeningen en schilderijen zien met het Thema: “Vida”

De aanleiding voor deze serie is dat het leven, soms ongrijpbaar, vol verrassingen en vreemde wendingen zit.De serie start met schilderijen die over het ontstaan van het leven gaan. Het allereerste begin van het zaad en de eicel. Het wonder van het leven. Deze ongelooflijke gebeurtenis van bevruchting schept haar vol verwondering. De eerste signalen van leven.Haar dochter schonk, door een mirakel, aan twee dochters het leven. Toen haar zoon haar vertelde: “Mama ik word papa” was dat het startpunt van een nieuwe serie die laat zien hoe wonderbaarlijk dit jonge leven zich ontwikkelt.

In beide series maakt Mathilde gebruik van een speciale techniek waarbij verschillende lakken en onderlagen een verrassende structuur laten zien. Onbegrijpelijk en mysterieus.

Het leven zelf gaat niet altijd zoals je dat wilt. Er zijn soms diepe dalen waar je probeert elkaar uit te halen. Zo zijn er een aantal tekeningen te zien die je aangrijpen, niet vanwege de naturalistische weergave, maar door de intense emotie. Het diepe dal waar haar broer doorheen moest is vertaald in tollende schetslijnen en helpende handen.

Tijdens het schilderen heeft Mathilde hulp van haar moeder die in gedachte bij haar is en haar de kracht geeft om expressief te schilderen. Het worden dan vaak gedichten met onleesbare tekens. In het grootste schilderij met als titel “help mama de wereld staat in brand” is dit duidelijk te zien.

Om de serie compleet te maken heeft Mathilde een aantal tekeningen uit haar leven toegevoegd. Zo is de eerste schets te zien die ze direct na de bevalling gemaakt heeft toen haar kindje nog in de couveuse lag. Het portret van haar vader maakt de verzameling compleet.

Haar vader is voor haar een groot voorbeeld. Een sterke wijze man die haar stimuleerde om door te gaan in de kunst. Ook haar man staat als een rots in de branding achter haar. De tekeningen van hun huwelijk en dansen voegen een happy noot toe aan de verzameling.

De tentoonstelling is nog te bezoeken tot 1 april 2023 op afspraak.